Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 23.6.2006 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Jahodový koláč na koniec sveta a iné katastrofy

Blank

Kedysi som čítala o žene, ktorá každý problém v rodine riešila lievancami. Keď muž prišiel domov z práce s výpoveďou v ruke, neplnoletá dcéra zistila, že je tehotná a syn sa priznal, že mu z terária ušlo stádo tarantúl, táto pozoruhodná žena ani brvou nepohla, opásala si zásteru a zamiesila na lievance. Lievance mali totiž všetci členovia jej rodiny najradšej. A tak keď spolu neskôr všetci sedeli s plnými bruchami lievancov okolo stola, boli pokojnejší a spokojnejší, zrazu videli problémy z iného uhla a mohli ich konštruktívne začať riešiť. Neviem, či tá žena naozaj existuje, ale vždy som ju strašne obdivovala. Nielen preto, že nepodľahla panike, nezrútila sa, nekričala, neplakala. Siahla po zaručenom recepte, nevzrušene ho pripravila, zatiaľ si premyslela možné riešenia a potom, s plným žalúdkom a odkrveným mozgom, bez zbytočného adrenalínu, ktorý v takýchto prípadoch aj tak ničomu nepomáha, situáciu zvládla.

Myslím, že talent a chuť variť je jedna z najlepších vecí, ktoré sa môžu človeku v živote pritrafiť. Nie je to ten typ talentu, ktorý by vám zväzoval ruky a uvádzal vás do rozpakov. Žiadne tvorivé muky alebo autorské krízy. S týmto darom je život krajší, môžete si užívať každý deň bez toho, aby ste sa celkom zruinovali, môžete spraviť niekomu radosť len s použitím pár surovín, ktoré máte v chladničke. Ja jedlo používam aj ako prostriedok na bartrovanie za rozličné služby a spôsob, ako niekoho uvidieť, pretože len málokto odolá pozvaniu na čerstvý domáci koláč. Najmä ak je to jahodový koláč a podávate ho so zmrzlinou.

sona09_01

Strašne rýchly jahodový koláč

Potrebujeme:          
2 hrnčeky hladkej múky
1 polievkovú lyžicu práškového cukru
1 vajce
2 polievkové lyžice vody
1 malé maslo (125 g)
? prášku do pečiva
citrónovú kôru
štipku soli
jahody

sona09_02

Na mrvenicu
3 polievkové lyžice hladkej múky
3 polievkové lyžice cukru
2 polievkové lyžice oleja
1 čajovú lyžičku škorice

Zmiešame spolu 2 hrnčeky múky, štipku soli, pol prášku do pečiva, trochu citrónovej kôry a lyžicu cukru. Pridáme maslo a vodu a varechou zmiesime na cesto. Do vymastenej koláčovej formy roztlačíme cesto. Okraje spravíme vyššie, aby nám náplň počas pečenia nevytekala. Na cesto poukladáme jahody. Jahody posypeme mrvenicou, ktorú sme si pripravili zmiešaním múky, cukru, oleja a škorice. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ?C asi 25 minút.

Podávame s nesladenou šľahačkou alebo zmrzlinou.

Namiesto jahôd, samozrejme, môžeme použiť aj iné ovocie – ríbezle, čučoriedky, ale skvelý by bol určite aj jablkový.

sona09_03

Príprava koláča trvá asi desať minút aj s tým, že vám pri tom pomáha dieťa a musíte po ňom stále zmetať múku zo stola. Pri jedení tohto koláča by som vedela stráviť nejednu nestráviteľnú informáciu, čo však, pravdaže, na jeho konzumáciu nie je nevyhnutné. Veď si hádam zaslúžime skvelý koláč aj bez Armagedonu za dverami.


Ďalšie články z piatka 23. júna 2006
Eva Borušovičová: A čo je to ten klitoris?
Imrich Rešeta ml.: Dajte si pozor na prízraky
David Reten: Hercule Poirot sa vracia 



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [9]
:: Súvisiace reklamné odkazy