Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 4.7.2008 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Teplou večerou proti všetkým neduhom

Blank

Nedávno zverejnili obrázkové médiá, tvoriace hlavne moju mienku, zaručené návody na predchádzanie nevere, drogovým dobrodružstvám detí a prevenciu všetkých neduhov. Teplé večere. Geniálne. Akým omylom som na to neprišla ja? Spomínali kačku s medovou kôrčičkou a bábovku podľa prababkinho receptu a už som sa unášala v predstavách šťastných osudov ľudstva.

Kým som predstavy mohla naplniť, samovoľne sa mi aktivoval zdravý sedliacky rozum a zrátal, že osudy ľudstva budú šťastné všetky, až na ten môj.

Osem hodín v práci, hodina na ceste, dve hodiny na nákupoch, hodina rozhovoru so senilnou prababkou, dve hodiny kačka, hodina bábovka, hodina upratať spúšť v kuchyni, dve hodiny upratať spúšť všade inde, lebo šťastné osudy jedlom sfetované zvládnu len sťažka odfukovať, dve hodiny prevaľovania v posteli a úporného rozmýšľania, načo je mi, dokelu, vernosť toho chrápajúceho pupkatého tvora, štyri hodiny oslobodzujúceho spánku s divokými snami o časoch, keď kačky bolo treba šklbať, do sporáka dreva nanosiť a pomedzi to s trávnicou na perách seno z troch hektárov horských lúk pohrabať.

Zajtra, zajtra to bude iné. Kozmetička, erobik, káva s kamoškami a osemhodinový protivráskový spánok. Ak sa večera nezmestí do polhodiny, nech mu vyvára pokojne milenka, viem si predstaviť, na čo sa po dobrej večeri zmôže. Ja si ušetrím pokojnú chvíľku na pohár piva, ako prevenciu chorôb močových ciest.

Na mäso na karí, ktoré tvorí medzičlánok medzi socialistickou „čínou“ mäso-sójová omáčka-vajce a trendovým ostro-sladko-kyslým karí, potrebujeme:

- mäso na kúsky nakrájané, kuracie a morčacie sa do polhodiny zaručene zmestí
- smotanu na varenie alebo do kávy, ktorá z víkendu ostala a do ďalšieho sa pokazí
- ananásové kúsky z konzervy, ktorú svokra z diskontu dovliekla
- karí korenie práškové
- olej
- soľ, korenie
- ryžu alebo ryžové rezance

Mäso osolíme, okoreníme, oolejujeme a hodíme na rozpálenú panvicu. Keď zbledne, prikryjeme pokrievkou a podusíme domäkka. Kuracie päť minút, morčacie desať minút, iné koľko treba. Otvoríme konzervu a scedíme ananásové kúsky. Mäso odokryjeme, ak mu nejaká tekutina ostala, tak ju vydusíme a zasypeme karí korením, aspoň dvoma kopcovými čajovými lyžičkami. Pomiešame, aby sa každý kúsok mäsa obalil karí korením, prihodíme ananásové kúsky a zalejeme smotanou. Zmiernime plameň, aby sa smotana už len prehriala, nemusí sa prudko variť. Prehreje sa za pár minút, počas ktorých pripravíme dvojminútové ryžové cestoviny. Pre tie dve minúty uprednostňujeme ryžové rezance pred ryžou. Alebo aj preto, že ryžu nemusíme.

Ak sa nám zdá omáčka príliš riedka, lebo sme omylom alebo úmyselne pridali dosť alebo viac smotany, pokojne ju zatrepeme. Zahusťovanie nie je hanba. Niekedy treba viac omáčky, lebo mäsa je málo a dnes nevaríme ryžovú polievku. Na zátrepku rozmiešame lyžičku hladkej múky v troške smotany, alebo vody, keď záver receptu čítame až na záver varenia, a nalejeme na panvicu, dobre zamiešame s omáčkou a necháme prevrieť. Smotanovej omáčke stačí pokojný var s drobnými bublinkami, aby sa nezgrcla.

Ak chceme frajeriť na stanici a zabudneme, že doma nemáme ani štipku karí, pokojne mäso osmažíme na červenej karí paste a v ďalšom postupe použijeme kurkumu. Výsledok bude trošku pikantný, mäso bude od pasty pekne oranžové a omáčka správne žltá, a aj tak nikto nevie, ako je to správne, lebo všetko je správne, čo sa do polhodiny zmestí.

Všetci sa dobre najedia a zvládnu aj riad umyť, kým my sedíme s vyloženými nohami, veď spokojná žena = šťastná rodina.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [20]
:: Súvisiace reklamné odkazy