Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Soňa B. Karvayová | 13.4.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Obličku alebo malíček?

Blank

Sú jedlá, ktoré zjeme a nemáme s nimi problém, ani nás nevynesú do extázy, ani sa nám z nich nechce vracať. Sú však skupiny jedál, ktoré môžeme, alebo naozaj nemusíme. Vo zvieracej ríši sú to mačky, ktoré v nás vyvolávajú takýto áno alebo nie postoj. Buď niekto mačky miluje, alebo ich nenávidí. Len málokedy nájdete niekoho, komu sú mačky fuk a nemá k nim žiadny postoj.

Ja som sa stretla s podobným postojom k polievkam. Buď niekto polievky zbožňuje a potom si s pôžitkom na hranici orgazmu dokáže vychutnať aj vývar z ponožiek futbalového mužstva po tréningu, alebo polievky naozaj nemusí a môžete mu predložiť víťaznú polievku z najuznávanejšej gastronomickej súťaže na svete a neocení ju, v tom horšom prípade sa jej ani nedotkne.

Väčšinou som vo svojom živote mala šťastie na polievkáčov, aj keď sama veľký milovník polievok nie som. Výnimku tvoria polievky, ktorých môžem navariť za hrniec, sú výdatné ako hlavné jedlo, sú také dobré, že ich môžem jesť stále dokola a neprejedia sa mi, a keď sa mi po týždni náhodou zunujú, môžem ešte zvyšok niekomu zbaliť ako úplatok za nepríjemné/nechutné/namáhavé práce okolo domu alebo tak. Medzi také polievky rozhodne patrí boršč, vianočná hubová šošovicová polievka a nerozhodnutá polievka.

Medzi moje najobľúbenejšie polievky však patria také, ktoré sa dajú rýchlo uvariť. Patrí medzi ne napríklad aj modifikovaná Miškina rýchla kukuričná polievka (len kvôli dieťaťu bez štipľavých ingrediencií), paradajková polievka a tri zeleninové polievky, ktoré sa v našej rodine premenovali na sponkové, pretože môj štvorročný syn si pred ich jedením vždy do vlasov vypýta sponku, aby sa mohol slobodne ponoriť celou hlavou do taniera a nelízali s ním polievku aj jeho vlasy.

Biela sponková polievka - pórová

Potrebujem:
pór
maslo
asi päť zemiakov
smotanu (kyslú alebo sladkú na šľahanie)
soľ
čierne, prípadne biele korenie

Pór zbavený prebytočného zeleného „chvosta“ si nakrájam na tenké kolieska a na masle opražím do zlatista. Zalejem trochou vody a pridám očistené zemiaky nakrájané na malé kúsky (čím menšie, tým rýchlejšie sa uvaria). Pridám soľ a varím, kým zemiaky nie sú mäkké. Potom pridám smotanu (kyslú alebo sladkú, podľa toho, akú mám, výsledná chuť je trochu iná, ale aspoň máme zmenu) a celú polievku rozmixujem ponorným mixérom. Na koniec pridám trochu mletého čierneho (prípadne aj bieleho) korenia.

Podávam s tmavým hriankovým chlebom.

Zelená sponková polievka – hrášková

Potrebujem:
zelený hrášok (mrazený alebo živý)
mlieko
detskú krupicu
soľ

Do osolenej vody dám variť hrášok. Netreba mu veľa, najviac päť minút, takže zatiaľ si pripravím mlieko a detskú krupicu. Ak sa mi chce, rozmixujem si cca tri lyžice krupice v nejakom pollitri mlieka. Ak sa mi nechce a to sa mi stáva častejšie, použijem mlieko a krupicu bez predchádzajúceho mixovania, takpovediac naostro.

Uvarený hrášok ponorným mixérom priamo v hrnci rozmixujem a potom pomaly, za stáleho miešania vlejem do hrášku rozmixovanú krupicu s mliekom a miešam, až kým nie je polievka akurátne hustá.

Ak sa mi krupicu s mliekom mixovať nechcelo, vlejem do rozmixovaného hrášku mlieko a nasypem krupicu, miešam, ale len zľahka, až sa z krupice narobia krupicové hrudky, ktoré bez hanby vyhlasujem za knedličky.

Ak treba, prilejem do polievky ešte mlieko, alebo prisypem krupicu.

Podávam s tmavým chlebom.

Sponková polievka ako po použití – šampiňónová

Potrebujem:
1 cibuľu
3 mrkvy
šampiňóny
3 vajcia
bazalku
oregano
soľ
olej

Na oleji si opražím na prúžky nakrájanú cibuľku (ale vy si ju môžete nakrájať aj na drobno). Pridám na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, trochu podusím a potom podlejem vodou. Pridám soľ, bazalku, oregano a po chvíli aj šampiňóny. Ak mám dosť šampiňónov, nakrájam ich na štvrtiny, ak nie, krájam na plátky. Asi po minúte pridám vajcia, ktoré rozmiešam, takže sa z nich v horúcej polievke stane dosť nechutne vyzerajúca vec, ktorú pamätníci nenávidia už od škôlky, ale iba tak sa aspoň mne zdá chuť polievky kompletná. Chvíľku povarím, kým som si istá, že vajcia už nie sú surové a podávam.

Mám vo svojom okolí pár ľudí, ktorí by za tanier vyššie spomenutých polievok vďačne obetovali obličku alebo malíček na ruke. Len môj muž nie a nie si na moje hnusne výdatné polievky zvyknúť, musíme sa nad nimi sponkovať s dietkom sami.



Soňa B. Karvayová  viac od autora »
Vaše reakcie [11]
:: Súvisiace reklamné odkazy