Toto je archívna verzia magazínu T-Station, ktorého prevádzka bola ukončená 31.7.2008


:: Ester Ralbovská | 15.6.2007 viac od autora zobraz všetky

  viac od autora »

Fondule na grile

Blank

Rodinné putá sú krehká pavučinka, ktorej drobné uzlíky dokážu splietať len osoby so srdcom rozdávajúcim, mysľou otvorenou a dušou nezlomnou. Aby sa človek od samého dojatia nezbláznil, pomôže trocha humoru. Odzbrojujúceho a zvráteného, skrytého za výhovorkou – ja ti chcem len dobre, priprav sa na život.

Odzbrojoval nás doma odjakživa môj roztomilý pričapnutý braček (© Stanislav Štepka), keď na výčitky, vyhrážky výpraskom a iné výchovné prostriedky reagoval vetou – zopakujte, prosím – prednesenou nudným tónom učiteľa jazykovej školy, ktorý používal ten suchár s hrubými okuliarmi v hrubom ráme uvádzajúci zábavný seriál Ruština pre všetkých na druhom programe, keď na prvom fičali televízne noviny. Ruštinu pre všetkých sledoval môj roztomilý pričapnutý braček (© Stanislav Štepka) od raného detstva, aby mohol kukať telku namiesto spánku, i keď vtedy to bola preňho hruština pre všetkých, lebo hrušky poznal, zato pred Rusmi ho ochránili. Záujem o ruský jazyk použila jeho matka ako zbraň najťažšieho kalibru na prijatie do pionierskej organizácie, no neuspela, pionier neminištruje.

Tento krutý úder neuzemnil zvrátený humor môjho roztomilého pričapnutého bračeka (menšinový zvyk označovať hodnotný výraz © sa nevzťahuje len na pôvodný gramatický tvar? nebaví ma stále písať Stanislav Štepka, lebo word to podčiarkuje a ako alternatívu ponúka Štetka), hoci teraz sa obmedzuje len na znevažovanie mojich kuchárskych schopností. Pravda, je to vždy znevažovanie s plnými ústami. Ratatouille som prestala robiť len preto, že namiesto modlitby pred jedlom zaujme postoj neohrozeného filmového vojaka a s násadou od metly strieľa ratatatata. Ale fondulí sa nevzdám. Ü mi ide celkom dobre, ale nedráždim hada bosou nohou, aj tak by som si vyslúžila len – dobré sú tie fonduLE (© môj roztomilý pričapnutý braček © Stanislav Štepka), čo si dala do tých fonduLÍ, aké víno podávaš s fonduĽAMI.

Ponaučenie: kašlite na niekoho, koho musíte po bežnej priateľskej konverzácii odprosovať – ale miláčik, veď sa mi nehnevaj, to bol len nevinný žart – a urobte si fondule.

Fondue je, samozrejme, skvelý švajčiarsky vynález zužitkovania starého vyschnutého syra, ale v grilovacej sezóne využijeme skôr francúzsku verziu, jednak je jednoduchšia a rýchlejšia, jednak víno plus slnko rovná sa účinok čerešňovice.

Na fondule na grile potrebujeme:

camembert alebo miestny syr tohto typu – 1 kus na osobu
cesnak
tymián (ak tymián zožrali čudné mušky, môže byť aj rozmarín alebo iná bylina)
čierne korenie
červené víno
alobal
gril
biely chlieb

Bežný syr s bielou plesňou vystačí gramážou na slušné predjedlo, vítané, kým sa ugriluje mäso. Na hlavné jedlo hľadáme dvadsaťdekový syr. Rozhicujeme gril, je jedno, či bežný letný, alebo trúbový s horným grilovaním.

Syr rozbalíme, obal zahodíme. 3 – 4 strúčky cesnaku na jeden camembert nakrájame na 3 – 4 plátky z jedného strúčka. Bylinky nasekáme. Víno otvoríme, priebežne ochutnávame, na varenie ho veľa potrebovať nebudeme.

Na tepelnú úpravu syra nikdy nepoužívame pôvodný obal, aj keby sa tváril ako alobal. Z alobalu vytvarujeme misky akurát na veľkosť syra, radšej v dvojitej vrstve, vína nepoužijeme veľa, ale také dobré, že aj mála by bola škoda.

Syr položíme do alobalovej misky. Do syra zvrchu zabodávame nôž, aby sme nakrojili len vrchnú vrstvu plesne. Do pripravených otvorov zastrčíme plátky cesnaku. Posypeme bylinkami a mletým korením. Zalejeme vínom, jemným zatlačením sa pokúsime víno vpraviť aj do cesnakových otvorov, prilejeme ešte kvapku vína, celkom asi pol deci na jeden syr.

Verzia pod gril, teda v rúre: Otvorené syrové misky položíme ešte na pekáč, grilujeme pri 200 stupňoch asi 15 minút.

Verzia na gril, teda na grile: Otvorené syrové misky istíme ešte jednou vrstvou alobalu, položíme na rozpálený gril a grilujeme asi 15 minút.

Pri servírovaní sa syr tvári akoby nič, stále ho drží pokope jeho pleseň, ale stačí zaboriť vidličku a výsledkom je úžasná horúca masa syra, ktorá sa vylieva presne tam, kde jej nastavíme kus bieleho chleba, v alobalovej miske sa zmiešava so zvyškom neodpareného vína, rozvoniava najkrajším cesnakovým parfumom.

Hádam je nám všetkým jasné, že víno z ingrediencií je vypité skôr, než je syr ugrilovaný. Takže sa podľa toho všetci zariadime.



Ester Ralbovská  viac od autora »
Vaše reakcie [24]
:: Súvisiace reklamné odkazy